HAARLEM - Voormalig IRT-informant P.K. (Koning) is van plan geweest om minister Korthals (Justitie), staatssecretaris Kalsbeek van Justitie of procureur-generaal De Wijkerslooth te ontvoeren. Dat staat volgens de advocaat van K., strafpleiter C. Korvinus, in een vertrouwelijk ambtsbericht van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

Volgens de advocaat werd er door de BVD ook rekening mee gehouden dat de Haarlemmer een aanslag wilde uitvoeren als in het Franse Nanterre, waarbij een man vorige maand acht gemeenteraadsleden doodschoot. De dienst stuurde het bericht vorige week naar de politie in Haarlem, die K. meteen door een arrestatieteam liet oppakken. Volgens Korvinus is het 'absolute onzin' dat K. een aanslag wilden plegen. "Uit onvrede met wat justitie hem heeft aangedaan, heeft hij misschien wel iets geroepen, maar hij is er de man niet naar om dat ook daadwerkelijk uit te voeren", stelt de raadsman.

K. speelde een sleutelrol in de IRT-affaire. Hij was een van de burgerinfiltranten die door politie en justitie werden losgelaten op zware drugscriminelen. K. was onder meer betrokken bij het onderzoek naar de vermeende Schiedamse drugsbaron Cock S. (Steenbergen). In dat onderzoek liet de politie een grote hoeveelheid softdrugs door.

Nadat de Kamer het doorlaten van drugs als opsporingsmethode had verboden, werd K. abrupt door justitie aan de kant gezet. Hij kwam in de problemen doordat criminelen hem ervoor verantwoordelijk hielden dat douane en politie ineens alle drugstransporten onderschepten.

Uit angst voor repressailles heeft K. zijn huis in een vesting veranderd. Hij voert al jaren strijd met het Openbaar Ministerie (OM) om de kosten hiervan vergoed te krijgen. Justitie weigert dit vooralsnog.