ASSEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag acht jaar gevangenisstraf geëist tegen de man die ervan wordt verdacht Andrea Luten te hebben gewurgd. Het misdrijf dateert al van negen jaar geleden. Volgens officier van justitie M. Wolters is voorbedachte rade en dus moord, niet te bewijzen.

Justitie houdt de man verder ook nog verantwoordelijk voor verschillende pogingen tot doodslag op zijn ex-vriendin. K. ontkent tot op de dag van vandaag iets met de dood van Andrea Luten te maken te hebben gehad.

De inmiddels 27-jarige verdachte heeft volgens Wolters de -jarige Andrea in 1993 gewurgd toen zij op weg van school naar huis fietste Het meisje werd een dag later gevonden in de bossen bij Gijsselte, vlak bij haar woonplaats.

DNA

Eerder waren al vier andere verdachten aangehouden, maar zij werden na DNA onderzoek vrijgelaten. Ook een vijfde man was in beeld. Hij heeft echter nooit vastgezeten. Het onderzoek naar dit misdrijf is de afgelopen jaren vastgelopen en in de ijskast gezet. Een coldcase team pakte het onderzoek in november 1999 weer op.

Uiteindelijk werd K. op 24 april dit jaar aangehouden. Volgens de advocaat van K., A. Moszkowicz, heeft het OM geen technische bewijzen tegen zijn cliënt. Wel zijn er belastende verklaringen tegen de verdachte afgelegd. Dat deed onder meer de -jarige E. Zanting uit Zuidwolde.

Alcohol

K. heeft volgens Zanting twee jaar geleden, onder invloed van alcohol, tegen hem gezegd dat hij de moordenaar is van Andrea Luten. Als aanleiding gaf K. aan dat het meisje hem had afgewezen. Ook een andere getuige heeft hem enigszins belast. De vrouw meldde al een paar dagen na de dood van Andrea tegenover de politie dat zij het fietsende meisje samen met een jongen op een bromfiets had gezien.

In 2001 kreeg de vrouw een klassenfoto van de verdachte te zien. Zij herkende hem destijds niet als de bromfietser. Vorige week maandag kreeg zij de foto opnieuw te zien en herkende hem nu wel meteen. Een andere getuige herkende K. vorige week maandag in de rechtzaal. Ze zei er toen 99 procent zeker van te zijn dat hij de jongen was die ze destijds met Andrea zag praten.

In de zaak is weinig hard bewijs voorhanden. K. heeft alleen tegen Zanting toegegeven dat hij Andrea heeft gedood, althans dat zegt Zanting. De andere getuigen verklaren alleen dat ze de verdachte samen met Andrea vlak bij de plaats van het misdrijf hebben gezien. Een van hen zegt nog dat hij iemand op een brommer hard uit het bos zag komen rijden, rond het tijdstip van het misdrijf. Het voertuig had overeenkomsten met de brommer die K. destijds bezat.

Privé-detective

K. erkende verder tegen een privé-detective uit Groningen dat hij inderdaad op de dag van de moord bij de vijfsprong is geweest, waar de getuigen hem hebben gezien. Die vijfsprong ligt op vierhonderd meter afstand van de plaats van het delict. Tegen politie en jusititie heeft K. echter volgehouden dat hij de hele dag thuis was om te studeren.

Ook voerde Wolters als argumenten aan dat K. verliefd was op Adrea. Uit verschillende getuigenverklaringen bleek dat Andrea het weekend voor de moord had gezoend met een andere jongen. Omdat K. toegeeft ook bij andere meisjes de keel te hebben dichtgeknepen, onder meer uit jaloezie en een van zijn ex-vriendinnen ook probeerde te wurgen, is dit ook een belangrijke aanwijzing, vindt de officier van justitie.

Wel gaf de aanklager aan dat deze zaak een ingewikkelde puzzel is waar nog steeds niet alle stukjes van zijn gevonden. Toch meent Wolters genoeg te hebben verzameld om K. te laten veroordelen voor doodslag op Andrea Luten.

/NIEUWSVerdachte moord Andrea Luten blijft zwijgen in rechtbankGetuigen laten het afweten bij proces moord Andrea LutenAndrea Luten was 'verliefd' op moordverdachteVerdachte moord Andrea Luten ontkentGetuigen zaak Andrea Luten spreken zichzelf tegen