MADRID/LISSABON - De bosbranden op het Iberischschiereiland woedden woensdagochtend verder. In Huelva in hetzuiden van Spanje streed de brandweer tegen een brand die de avondtevoren twee mensen het leven had gekost. De slachtoffers, eenechtpaar, waren in een natuurgebied in hun auto ingesloten door devlammen. Reddingswerkers vonden in de avond de totaal verkooldelichamen.

Bekijk video: Europese hulp voor brandend Portugal
Modem/ Breedband

Wegens de brand is een aantal dorpen met in totaal zeshonderdinwoners geëvacueerd. De mensen hebben de nacht doorgebracht innoodopvang. In de omgeving van Huelva zijn ongeveer 250brandweerlieden actief. Zij krijgen hulp van meer dan tienblusvliegtuigen en -helikopters. De brand is volgens de brandweerveroorzaakt door iemand die plasticafval aan het verbranden was.In het noordwesten van Spanje, in de regio Galicië, woeden driebosbranden.

Brandstichting

In Portugal woeden in totaal meer dan 570 grotere en kleinerebosbranden. Vooral de situatie aan de door veel toeristen bezochteAlgarvekust in het zuiden van het land is volgens de radiozorgwekkend. De grootste brand daar woedt bij Loulé in de buurt vanFaro. Vele honderden toeristen zijn al uit voorzorg naar veiligeroorden gebracht. Meer dan 7000 brandweermensen, militairen enandere helpers bestrijden de branden. In de omgeving van Porto is iemand aangehouden die wordt verdacht vanbrandstichting.

Zeven Europese staten hebben Portugal eerder dinsdag materiëlehulp aangeboden bij de bestrijding van bijna dertig bosbranden inhet land. Het gaat om Griekenland, Duitsland, Frankrijk,Groot-Brittannië, Spanje, Italië en ook Noorwegen.

Lissabon had om Europese hulp gevraagd bij de Europese Commissiein Brussel. Het land wil met extra blusvliegtuigen enblushelikopters voorkomen dat er zich weer een ramp voordoet vorigjaar afgelopen zomer. Toen overleden achttien mensen doorbosbranden, die 400.000 hectare in de as legden.

De bosbranden die dinsdag in de buurt van het Zuid-Franse Nîmesuitbraken, zijn inmiddels onder controle. De vlammen hebben daar hectare bos en struikgewas verwoest.