HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat eind dit jaar of begin volgend jaar een proef houden met een vrachtwagenverbod op de linkerrijstrook. Dat zei landelijk verkeersofficier van justitie J. Spee woensdag in het NOS Radio 1 Journaal. Spee zei nog niet waar de proef plaats gaat hebben.

Op het moment geldt tijdens de spits op veel snelwegen al een inhaalverbod voor vrachtwagens. Dat blijkt geen onverdeeld succes omdat de politie alleen bekeuringen kan uitdelen als een chauffeur op heterdaad wordt betrapt. Tijdens de proef komen er meerdere camera's te hangen en voert het OM trajectcontrole in. "De pakkans is dan groter", zei Spee.

Ergernis

Volgens Spee bestaat de indruk dat truckers de inhaalverboden met enige regelmaat negeren. Jaarlijks delen agenten enkele honderden bonnen uit. De verkeersofficier wijst erop dat een vrachtwagenchauffeur die met 86 kilometer per uur een collega inhaalt die 85 kilometer per uur rijdt, veel ergernis opwekt bij andere weggebruikers.

Spee benadrukte dat het vrachtwagenverbod op de linkerrijstrook niet is bedoeld om de kas van de Staat te spekken. "Het gaat om een betere doorstroming". Het OM heeft hoge verwachtingen van de nieuwe aanpak. "Als de pakkans groter wordt, gaat het gedrag het gewenste vertonen", aldus Spee.

De proef gaat ongeveer twee jaar duren. Uit het verhaal van Spee valt op te maken dat het OM zoekt naar een snelweg waar de komende jaren geen wegwerkzaamheden staan gepland.