SEOUL - Een tweede groep van ruim tweehonderd Noord-Koreaanse vluchtelingen is in Zuid-Korea aangekomen. De 227 overlopers, voornamelijk vrouwen en kinderen, landden woensdag op de internationale luchthaven Incheon bij de hoofdstad Seoul.

Dinsdag was een eerste groep van ruim tweehonderd Noord-Koreanen in Zuid-Korea gearriveerd. Het gaat om de massaalste toevloed van vluchtelingen ooit uit het totaal verarmde communistische buurland. Tot nu toe kwamen hooguit enkele tientallen vluchtelingen tegelijkertijd Zuid-Korea binnen, meldde het Japanse persbureau Kyodo.

Herkomst onbekend

De Zuid-Koreaanse autoriteiten willen niet zeggen uit welk Zuidoost-Aziatisch land de twee groepen vluchtelingen vertrokken. Zij zwijgen op verzoek van de regering van dat land.

De meeste afvalligen slagen erin het stalinistisch geregeerde Noord-Korea via China te ontvluchtten. Volgens een overeenkomst met het regime in Pyongyang behoort Peking alle Noord-Koreanen terug te sturen.

In Zuid-Korea worden de vluchtelingen eerst ongeveer een maand in een zogenoemd ontvangstkamp ondervraagd. Daarna komen ze in opvangkampen.