JERUZALEM - Een hoge Israëlische functionaris heeft vrijdag gezegd dat er de afgelopen week in een vluchtelingenkamp bij Jenin Palestijnen zijn gedood. Israëlische militaire woordvoerders kwamen eerder op de dag met uiteenlopende getallen over het aantal Palestijnse doden in Jenin.

De Israëlische functionaris zei dat hij dat op basis van 'schattingen' het leger uit ging van ongeveer 250 omgekomen Palestijnen in Jenin. De functionaris benadrukte dat de Palestijnen tijdens gevechtshandelingen zijn gedood. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat sprak eerder deze week van vijfhonderd doden. De Palestijnen willen dat er internationaal onderzoek komt naar wat Israël in het vluchtelingenkamp bij Jenin heeft aangericht. Onderhandelaar Saeb Erekat deelde vrijdag mee dat de Palestijnse leiding de Verenigde Naties daarom heeft gevraagd.

Wat er in Jenin is gebeurd, is nog steeds niet duidelijk omdat Israël de stad en de omgeving tot militair gebied heeft verklaard. Journalisten kunnen geen onafhankelijk verslag geven van de situatie omdat zij het gebied niet in mogen. Zij zijn voor hun berichtgeving afhankelijk van de Israëlische strijdkrachten en van berichten die van Palestijnse zijde komen.

Jenin

Kort voor de komst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell brak het Israëlische leger het verzet van de Palestijnen in het vluchtelingenkamp van Jenin. De laatste strijders daar gaven zich donderdag over. Nergens is het verzet tegen de Israëliërs zo hardnekkig geweest als in Jenin. De strijd in de stad in het noorden van de Westelijke Jordaanoever heeft aan zeker dertien Israëlische militairen en een nog steeds niet duidelijk aantal Palestijnen het leven gekost.

Ooggetuigen beschuldigen Israëlische soldaten ervan Palestijnen die zich al hadden overgegeven te hebben doodgeschoten. Verder zouden Israëlische bulldozers mensen hebben platgewalst die in huizen zaten die tegen de vlakte gingen. Volgens de VN zijn in Jenin ongeveer 3000 vrouwen en kinderen dakloos geworden.

/DOSSIERMidden-Oosten