KHARTUM/BRUSSEL - Sudan zal zich met hand en tand verzetten, als buitenlandse troepen het land binnentrekken om een einde te maken aan het etnische conflict in de westelijke regio Darfur. Dat heeft de Sudanese minister van Buitenlandse Zaken, Mustafa Osman Ismail, dinsdag gezegd.

Ismail voegde er op de persconferentie tijdens een bezoek aan Turkije aan toe dat hij hoopt dat het niet zover hoeft te komen. "We zijn niet op zoek naar een confrontatie en we hopen dat we daar niet toe gedreven worden".

Strafmaatregelen

De dreigende taal van Ismail komt nu het erop lijkt dat nog deze week een resolutie met strafmaatregelen tegen Sudan in de VN-Veiligheidsraad in stemming wordt gebracht.

De Verenigde Staten hebben de resolutie opgesteld, waarin ze eisen dat Khartum een einde aan het etnische geweld maakt. Aan de ontwerpresolutie zou volgens VN-diplomaten zijn toegevoegd dat Sudan de Janjaweed-milities moet ontwapenen.

Veto

Overigens lijkt het erop dat China, dat vetorecht in de Veiligheidsraad heeft, samen met islamitische landen als Pakistan en Algerije tegen de resolutie zal stemmen. Deze landen lijken wel bereid de Janjaweed aan te pakken, maar zijn tegen sancties tegen Khartum.

Arabische Janjaweed-milities zaaien dood en verderf onder de lokale zwarte boerenbevolking in Darfur. Volgens de VN zijn mogelijk al 50.000 mensen om het leven gekomen, zijn duizenden vrouwen op beestachtige wijze verkracht en zijn 1,2 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld.

Levend verbrand

Volgens waarnemers van de Afrikaanse Unie (AU) zijn er incidenten geweest waarbij Janjaweed-strijders dorpelingen vastketenden en levend verbrandden. Dat staat in een verslag van de AU-waarnemers, dat dinsdag is gepubliceerd.

Het centrale gezag in Khartum is al jarenlang in een strijd verwikkeld met twee rebellengroepen in Darfur. Het wordt ervan beschuldigd dat het de Janjaweed gebruikt om de rebellen te bestrijden en dat het de slachting onder de lokale bevolking toestaat.

Voorbarig

Groot-Brittannië en Australië hebben zich al bereid verklaard militairen naar Darfur te sturen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei dinsdag dat het voorbarig is om nu al over de vorming van een internationale troepenmacht te spreken. Volgens hem is het nog steeds mogelijk dat Khartum zelf het geweld beëindigt.

Sudan zelf zegt dat het meer tijd nodig heeft om op te treden tegen de Janjaweed-milities. De Sudanese EU-ambassadeur Ali Youssif Ahmed reageerde daarmee dinsdag in Brussel op de oproep van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag, die de VN vroegen sancties tegen Sudan te overwegen.

'Lawaai'

Volgens Ahmed is met de VN afgesproken dat Khartum tot 3 oktober de tijd krijgt het probleem op te lossen. Als de EU daarvoor 'lawaai' maakt, is dat schadelijk, aldus de diplomaat.