MADRID/BRUSSEL/LISSABON - Een bosbrand in het Zuid-Spaanse Andalusië heeft dinsdag aan twee mensen het leven gekost. Volgens Spaanse media zaten beide slachtoffers in een personenwagen die ten noorden van Huelva in een natuurgebied werd omsloten door brandhaarden. Reddingswerkers vonden in de avond de totaal verkoolde lichamen.

Zeven Europese staten hebben Portugal eerder dinsdag materiële hulp aangeboden bij de bestrijding van bijna dertig bosbranden in het land. Het gaat om Griekenland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en ook Noorwegen.

Toeristenregio

De branden worden momenteel bestreden door ongeveer 2000 brandweerlieden, militairen en vrijwilligers. De grootste branden woeden ten zuiden van Lissabon en in de zuidelijke toeristenregio Algarve. Vele honderden toeristen zijn al uit voorzorg naar veiliger oorden gebracht.

Lissabon had om Europese hulp gevraagd bij de Europese Commissie in Brussel. Het land wil met extra blusvliegtuigen en blushelikopters voorkomen dat er zich weer een ramp voordoet zoals afgelopen zomer. Toen overleden achttien mensen door bosbranden, die 400.000 hectare in de as legden.

Speciaal bureau

De branden vorig jaar hebben geleid tot de oprichting van een speciaal Portugees overheidsbureau dat zich bezighoudt met brandbestrijding. Volgens onder anderen Portugese natuurbeschermers heeft dat bureau nog helemaal niets gedaan, behalve een directeur aangesteld. Van een betere coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten in geval van bosbranden zou ook nog geen sprake zijn.

Klachten zijn er ook over het achterblijven van deels verbrand hout in de bossen en natuurgebieden die vorig jaar werden getroffen. Door die restanten zou het vuur zich nu sneller verspreiden.

Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk braken dinsdag opnieuw bosbranden uit. In de buurt van Nîmes moesten twee snelwegen worden afgesloten. Enkele woningen werden geëvacueerd. Meer dan 250 brandweerlieden bestrijden de vlammen die tot dinsdagavond al 800 hectare hadden verwoest. Afgelopen weekeinde waren er ook al branden in het zuiden van Frankrijk.