KOPENHAGEN - Een Deense pizzabakker die vorig jaar werd ontslagen omdat hij om politieke redenen weigerde Duitse en Franse toeristen te bedienen, kan alweer op zoek naar ander werk. Opnieuw heeft een werkgever hem de zak gegeven omdat de man geen pizza's wil bakken voor Duitse gasten.

De pizzabakker, Aage Bjerre, is een fervent aanhanger van het beleid van de Amerikaanse president George Bush. Hij steunt de oorlog in Irak en neemt het alle Duitsers en Fransen persoonlijk kwalijk dat hun landen tegen die oorlog waren.

Discriminatie

Vorig jaar werd Bjerre ontslagen omdat hij de in zijn ogen anti-Amerikaanse gasten niet wilde bedienen. Later werd hij wegens discriminatie tot een boete van vijfduizend kroon (670 euro) veroordeeld. Omdat hij de boete niet wilde betalen, verdween hij voor acht dagen achter de tralies.

Na zijn vrijlating verhuisde Bjerre van het eiland Fanoe in het westen van Denemarken naar de Faeroer-eilanden. Een pizzeria in het stadje Klaksvik bood hem een baan aan. Volgens Bjerre was zijn nieuwe werkgever op de hoogte van zijn politieke denkbeelden. "En dat was geen probleem, tot de eerste toerist zich meldde", aldus Bjerre. Die toerist kwam namelijk uit Duitsland.

Bjerre gooit het voorlopig maar even over een andere boeg. Hij gaat pro-Amerikaanse T-shirts verkopen via internet.