AMSTERDAM - Bewoners van verschillende verzorgingstehuizen hebben dinsdag op het racecircuit van Zandvoort het tegen elkaar opgenomen tijdens de eerste Nederlandse Scootmobiel Kampioenschappen. Het evenement is georganiseerd door het Nationaal Fonds Ouderenhulp en vormt het startsein voor het 'Scootmobiel-Poolplan'.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Na veertien uitputtende rondes kwam het team van verzorgingstehuis Humanitas uit Rotterdam als winnaar uit de bus. Alhoewel de scootmobiels maar 12 kilometer per uur rijden, was de spanning om te snijden. Niet alleen door het wedstrijdelement, maar ook door de serieuze achterliggende gedachte van deze race.

Eind 2005 dreigt de regering de fianciering van transport voor senioren te veranderen. De verantwoordelijkheid zou dan van de rijksoverheid naar gemeentes worden overgeheveld. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp vreest dat hierdoor de financiering van scootmobiels voor niet-gehandicapten verloren gaat.

Daarom heeft het fonds een plan ontwikkeld dat begint met een proefproject. Elf verzorgingstehuizen zullen een half jaar gratis twee scootmobiels voor algemeen gebruik ter beschikking krijgen. Het fonds zal tijdens die periode in de tehuizen op speciale bijeenkomsten de bewoners leren hoe zij veilig met het voertuig om moeten gaan.

Volgens het Nationaal Fonds Ouderenhulp kan gebruik van een scootmobiel de eenzaamheid van ouderen tegengaan, doordat ze meer mobiel zijn. De organisatie wil verder bedrijven benaderen een scootmobiel te sponsoren, om zo hun maatschappelijke betrokkenheid te laten zien.