DEN HAAG - Het CDA is fel tegen de plannen van EndemolInternational om twee televisieprogramma's in het buitenland temaken met sperma in de hoofdrol. In 'Sperm Race' wordt gezocht naarde man met de beste kwaliteit sperma en in 'Make me a mum' is dehoofdprijs het zwanger maken van een vrouw.

De CDA-Tweede-Kamerleden Atsma en Ormel zien er helemaal niets in. Ze vragen zich bovendien af of dergelijke programma's, mochten ze in Nederland op de buis komen, strijdig zijn met de Embryowet, waarin het commercieel gebruik van sperma en eicellen wordt verboden. Het CDA riep dinsdag dan ook het kabinet op te bekijken hoe Endemol tegengehouden kan worden, eventueel in Europees verband.

Sperm Race

Het programma Sperm Race komt waarschijnlijk in Duitsland op tv. Over het uitzenden van Make me a mum onderhandelt Endemol met diverse zenders in de Verenigde Staten en Engeland.

"Het gaat om programma-ideeën. Het is niet zeker dat de programma's ook op de buis komen", benadrukte een woordvoerster van Endemol Holding dinsdag. "Natuurlijk blijven de ideeën binnen de grenzen van de wet en regelgeving en binnen de fatsoensnormen."

Commotie

In 2001 kwam het toenmalige Joop van den Ende TV Producties met het idee 'I want your baby'. Omdat daar veel commotie over ontstond, kwam dat programma nooit van de grond. "Ook toen ging het om een programma-idee", zei de woordvoerster van Endemol.