DEN HAAG - De PvdA-fractie zegt nog steeds niet volmondig 'ja' tegen de Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF, de vermoedelijke opvolger van de F-16 van de Nederlandse luchtmacht.

Na het debat donderdag in de Tweede Kamer zei woordvoerder Timmermans opnieuw met zijn fractie te willen overleggen. Hij betoogde eerder dat een financieel gat zou bestaan van 84 miljoen euro bij de berekeningen van het kabinet over de kosten van deelname. Volgens Timmermans dreigt de belastingbetaler daarvoor op te draaien.

Minister Zalm van Financiën deed zijn best Timmermans ervan te overtuigen dat het gat niet groter is dan 12 miljoen euro. Dat bedrag kan alsnog betaald worden door de industrie, als in 2008 bekeken wordt of alle veronderstellingen bij de berekeningen nog steeds kloppen.

Het verschil in de berekeningen van Timmermans en Zalm zat vooral in de aanname van het aantal toestellen dat in de toekomst verkocht wordt aan landen die niet meedoen aan de ontwikkeling van de JSF. Over die toestellen ontvangt Nederland inkomsten uit zogeheten royalties.

Volgens Timmermans is Zalm hierover te optimistisch. Zalm zei echter "voorzichtig" te hebben gerekend. De Amerikaanse bouwers van het toestel gaan uit van hogere cijfers.

Boos

Minister Jorritsma van Economische Zaken toonde zich tijdens het debat boos over de werkwijze van het vliegtuigbedrijf EADS, dat met de Eurofighter een concurrerend toestel heeft van de JSF.

EADS schreef maandag een brief aan PvdA-fractievoorzitter Melkert, waarin werd aangeboden dat de Nederlandse industrie kan meewerken aan een Europees militair transportvliegtuig op voorwaarde dat ons land zou afzien van deelname aan de JSF.

Jorritsma vindt het niet terecht dat zo'n aanbod wel aan een afzonderlijke partij wordt gedaan, maar niet aan de regering. "Een poging tot vertraging van onze besluitvorming", aldus Jorritsma, die de brief van Melkert zelf had gekregen. Jorritsma verspreidde de brief aan het einde van het debat onder de Kamerleden.

/NIEUWSPvdA houdt twijfels over JSFProtestactie tegen aanschaf JSF gevechtsvliegtuigDe Grave krijgt garanties over deelname aan JSF