CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chávez is vrijdagochtend afgetreden. De Venezolaanse werkgeversvoorzitter Pedro Carmona, heeft inmiddels bekendgemaakt dat hij het presidentschap van het land tijdelijk op zich neemt.

Bekijk video

Charmona gaat leiding geven aan een regering van militairen en burgers, vertelde hij tijdens een persconferentie op de militaire basis Fuerte Tiuna bij Caracas. De 61-jarige Carmona zei dat er 'op korte termijn verkiezingen komen', maar hij zei niet wanneer. Op de militaire basis bevindt zich ook de afgetreden president Chávez. Volgens de commandant van de landmacht, generaal Efrain Vásquez, wordt Chávez binnen enkele dagen wellicht overgebracht naar de militaire gevangenis Ramo Verde in de stad Los Teques, op kilometer ten zuiden van Caracas. "Het definitieve besluit over zijn lot zal overeenkomstig de Venezolaanse wet zijn", aldus Vásquez.

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft Chávez met drie generaals van de strijdkrachten nog besprekingen gevoert om de details van zijn aftreden te regelen. Chávez' vrouw Marisabel was donderdagavond met de kinderen naar haar geboorteplats Barquiseimeto in het noordwesten van het land vertrokken. Op straat in Caracas vieren steeds meer mensen het aftreden van de president.

De opperbevelhebber van de strijdkrachten, generaal Luis Rincón, eiste donderdag het aftreden van Chávez. Daarvoor waren bij de brute onderdrukking van protestbetogingen van zeker een half miljoen mensen tegen de links-nationalistische regering zeker twaalf doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Later op de donderdagavond deelde een andere generaal mee dat het land onder controle van het leger stond.

De generaals die deelnamen aan de militaire rebellie tegen de president, riepen de andere legereenheden op zich bij hen aan te sluiten om een bloedbad 'tussen broeders' te voorkomen. Ook zou zeker een minister zich hebben aangesloten bij de generaals en admiraals die willen dat Chávez vertrekt.

48-uursstaking

Het massale protest van donderdag volgde op de aankondiging van de grootste vakbonden en ondernemersorganisaties dat zij hun -uursstaking voor onbepaalde tijd zouden voortzetten. De staking werd vorige week uitgeroepen als ondersteuning van de werknemers van de staatsoliemaatschappij, die in het geweer waren gekomen tegen de benoeming van een nieuwe raad van bestuur door president Chávez. Zij vonden dat Chávez aan vriendjespolitiek had gedaan.

"Beter een paar dagen geen olie, dan jarenlang een vleugellam bedrijf", zei een voormalig directielid van het oliebedrijf. Het was voor de eerste keer in de geschiedenis dat de olie-export van het land werd aangetast. Venezuela is het op drie na grootste olie-exportland in de wereld.

EU

EU-voorzitter Spanje heeft de interim-regering van Venezuela opgeroepen de democratische instituties in het land te respecteren. Minister Piqué van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat de wensen van de Venezolaanse bevolking moeten worden gerespecteerd.