'T HARDE - Het aantal skate-ongevallen in Nederland is vorig jaar drastisch verminderd. De Stichting Consument en Veiligheid maakte donderdag bekend dat de afdelingen Spoedeisende Hulp nog maar 6900 ongevallen hebben geteld. In 1999 waren dat er bijna twee keer zoveel (13.000).
Stichting Consument en Veiligheid

De
Skatebond Nederland

Ook gaat het veel vaker dan in andere sporten (50 tegen procent) om botbreuken; vooral van pols, onderarm of elleboog. Eenzijdige valpartijen zijn de grootste boosdoener (95 procent). Slechts in 3 procent van de gevallen is er sprake van een botsing met een stilstaand object of met een andere verkeersdeelnemer (1 procent).

De SBN denkt dat de afname van het aantal blessures te maken heeft met de verschuiving van skaten als rage naar serieuze sportbeoefening. Directeur Henk van Os benadrukte dat de "Skate Safe! Clinics, die in 2001 in samenwerking met NOCNSF, Consument en Veiligheid en verzekeraar Univé op de lagere scholen zijn begonnen, de komende jaren zullen moeten worden uitgebreid. "Er zijn nog te veel kinderen die onvoldoende skatevaardigheid bezitten en die skaten zonder beschermers te dragen."