DEN HAAG - Justitie mag de beruchte crimineel Sreten J. uit het voormalige Joegoslavië niet langer vasthouden in de extra beveiligde gevangenis in Vught, de zogenoemde EBI. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming eind vorige week beslist, zo blijkt uit de schriftelijke uitspraak.

Volgens de raad heeft justitie niet kunnen aantonen dat er nunog voldoende gronden zijn om J. in de EBI te houden. "Nietaannemelijk is geworden dat J. thans in Nederland nogstrafrechtelijk wordt vervolgd voor enig geweldsdelict, terwijl hijinmiddels de hem opgelegde gevangenisstraf heeft uitgezeten",concludeert de raad.

J. zit op dit moment alleen nog vast voor zijn uitlevering aanDuitsland. Hij blijft wel achter de tralies, maar dus niet in deEBI.

Misdrijven

J. is de afgelopen jaren met verschillende zware en soms voorNederland ongewone misdrijven in verband gebracht. Zo zou hijachter een voorgenomen aanslag op de voormalig Amsterdamseaanklager K. Plooy hebben gezeten. Ook vermoedde justitie dat er injuni vorig jaar een gewelddadige bevrijdingsactie voor hem op touwwas gezet. Die zou worden uitgevoerd toen J. op 11 juni 2003 voorzijn uitleveringszaak aan Duitsland voor de rechtbank moestverschijnen.

Plooy

Justitie nam daarom toen bij de rechtbank in Rotterdam extremeen tot dan toe in Nederland ongekende veiligheidsmaatregelen. Deman werd per helikopter aan- en afgevoerd om de zitting bij tewonen. Een speciale eenheid van de politie hield de omgeving van deal extra beveiligde rechtbank in Rotterdam in de gaten. Op hetgerechtsgebouw lagen scherpschutters. Bij het in- en uitstappen vande helikopter omringden zwaar bewapende elite-eenheden hem.

De zitting had aanvankelijk in Amsterdam moeten plaatsvindenmaar werd op het allerlaatste moment naar Rotterdam verplaatstvanwege de op handen zijnde ontsnappingspoging.J. zit sinds 20 juni 2002 in Nederland vast. Bulgaarseelite-eenheden arresteerden hem kort daarvoor in Bulgarije opverzoek van Nederland. Net als Nederland verdachten andere Europeselanden hem van betrokkenheid van liquidaties in het criminelemilieu.

Uiteindelijk zat hij eerst een straf uit voor het schieten opeen politieman in Amsterdam. Daarvoor werd hij in 1993 bij verstekveroordeeld tot drie jaar cel. In maart dit jaar, vlak voordat dezestraf afliep, werd J. opnieuw aangehouden. Dit keer op verdenkingvan betrokkenheid van een poging tot invoer van 20 kilo heroïne vanTurkije naar Nederland.

Hij zou daarbij hebben samengewerkt met de al bijna evenberuchte Turks-Koerdische Huseyin Baybasin. Deze werd vorig jaardoor het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een levenslangegevangenisstraf, wegens de georganiseerde handel in drugs en zijnbetrokkenheid bij gijzeling en moord.

Het voorarrest van J. voor zijn vermoedelijke rol bij dezesmokkel is inmiddels ook opgeheven. De crimineel uit het voormaligeJoegoslavië zit nu dus alleen nog vast voor zijn uitlevering aanDuitsland. De Duitsers willen J. berechten in verband met eencocaïnezaak.