BELGRADO - De voormalige Servische minister van Binnenlandse Zaken Vlajko Stojiljkovic heeft donderdag gepoogd zichzelf voor het parlementsgebouw in Belgrado dood te schieten. Hij is afgevoerd naar een ziekenhuis en zou in kritieke toestand verkeren.

Het in Den Haag gevestigde Joegoslavië-Tribunaal zoekt de in geboren Serviër wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden begaan in 1999 in de opstandige provincie Kosovo. Stojiljkovic is een goede vriend en naaste medewerker van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic die momenteel in Den Haag terechtstaat.

"Ik heb te horen gekregen dat Stojiljkovic naar het parlementsgebouw kwam, even met een afgevaardigde van de Socialistische Partij sprak, een pistool trok en zich door het hoofd schoot", verklaarde de Joegoslavische minister van Binnenlandse Zaken Zoran Zivkovic.

Volgens de politie in Belgrado vertoonde Stojiljkovic nog enige tekens van leven voordat hij werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Artsen zouden hem nog niet klinisch dood hebben verklaard. "Zijn leven hangt aan een draadje. We proberen het weefsel zo goed en kwaad als het gaat te repareren", aldus het hoofd van de afdeling neurochirurgie tegen het radiostation B-92.

Stojiljkovic verkeerde in coma toen hij werd binnengebracht met een wond waar de kogel het hoofd binnendrong en een wond waar deze er weer uitkwam.

Stojiljkovic kwam tot zijn daad enkele uren nadat het Joegoslavische parlement had ingestemd met een nieuwe wet die uitlevering van verdachten aan het VN-hof in Den Haag mogelijk moet maken. In een afscheidsbrief haalde hij fel uit naar de huidige machthebbers in Joegoslavië en EU-buitenlandcoördinator Javier Solana, meldde het radiostation.

De huidige 'marionettenautoriteiten', die samen met Solana Joegoslavië hebben opgedeeld, vertrappen de grondwet en wetten en plegen verraad, stelde de oud-bewindsman. Ook houdt hij hen verantwoordelijk voor het verlies van nationale trots, voor de vernietiging van de economie en voor de armoede van miljoenen mensen. "Burgers, patriotten van dit land, wreek mij nu."