LONDEN - Het DNA-materiaal van bedreigde diersoorten wordt voortaan bewaard. Wetenschappers zullen in een zogeheten Bevroren Ark de genetische gegevens opslaan van zoogdieren, vogels, insecten en reptielen die met uitsterven worden bedreigd, meldde de omroep BBC dinsdagochtend.

De Bevroren Ark is vernoemd naar de bijbelvertelling van de ark van Noach, waarin alle diersoorten voor de zondvloed worden gered. De eerste monsters met DNA-materiaal zijn al afgenomen en bevroren.

Het betreft de genetische gegevens van de Sorocco duif, de Arabische Oryx-antilope en het gele zeepaardje. De diersoorten die binnen vijf jaar zijn uitgestorven en die alleen nog in dierentuinen overleven, hebben de hoogste prioriteit van de wetenschappers.

Het genetisch instituut van de universiteit van Nottingham ondersteunt het project. De diepgevroren monsters worden opgeslagen in het Natural History Museum en het Institute of Zoology in Londen. Voor de zekerheid gaat er ook materiaal naar het Californische San Diego en het Australische Melbourne.