WILLEMSTAD - De Curaçaose politicus Anthony Godett (FOL) heeft zijn reis naar Nederland op het laatste moment afgeblazen. Godett zou dinsdagochtend aankomen op Schiphol. Volgens Godett is zijn trip even uitgesteld en vliegt hij later deze week nog wel naar Amsterdam.

Reden voor het uitstel is volgens Godett het belang van zijn aanwezigheid op Curaçao. "Er spelen momenteel een aantal belangrijke zaken, zoals de onzekerheid rond de noodlijdende luchtvaartmaatschappij DCA, de dreigende stijging van de benzineprijs en de pogingen van premier Etienne Ys om het Curaçaose eilandsbestuur onder curatele te plaatsen", aldus Godett.

Nieuw eilandbestuur

Maar de dreiging van een curatele is al van de baan. Ys dreigde hiermee half juni, omdat de partijen op Curaçao grote moeite hadden een coalitie te vormen. Inmiddels is het nieuwe eilandsbestuur rond.

Godett zegt te kunnen begrijpen dat er zowel lokaal, als vanuit Nederland, veel belangstelling is voor zijn reis. "Begrijpelijk, want ik ben de meest populaire en de sterkste man van ons land." De onlangs veroordeelde leider van de FOL-partij zou in Nederland onder meer zijn advocaat G. Spong ontmoeten.

Geld inzamelen

Ook wilde hij bij de Antillianen in Nederland geld inzamelen om in cassatie te gaan tegen zijn vonnis. Het Hof van Justitie veroordeelde Godett tot 15 maanden cel voor omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Door alle juridische procedures zit Godett diep in de schulden. Op Curaçao is al een inzamelingsactie gestart.

Het inzamelen van het geld in Nederland laat hij voorlopig even over aan zijn zus Mirna Louisa-Godett, ex-premier van de Antillen. "Mirna is al in Nederland en gaat een aantal fundraising-evenementen organiseren. Zij is afgelopen weekeinde ook op het Kwakoe-festival geweest", aldus Godett.

Fortuyn

De FOL-leider ziet er wel tegenop om naar Nederland te gaan. Dat dit te maken zou hebben met zijn vliegangst, verwijst hij naar het rijk der fabelen. "Welnee, ik heb geen vliegangst. Maar ik heb wel angst voor Nederland. Kijk maar wat er is gebeurd met Pim Fortuyn. Je weet toch maar nooit of iemand zich iets in zijn hoofd haalt. Dat gebeurt namelijk met grote leiders, dat ze zomaar worden uitgeschakeld", aldus Godett.

Nee, bedreigd is Godett nog nooit, zegt hij zelf, maar dat wil niet zeggen dat hij geen gevaar loopt. "Ik ga alleen naar Nederland als mijn veiligheid wordt gegarandeerd", zegt de FOL-leider. Voor wie hij bang is maakt Godett niet duidelijk.

"Misschien vindt Nederland Godett wel een gevaar", oppert hij. Hij wijst erop dat hij altijd de hand heeft gereikt naar Nederland om samen te werken. Niet om te vechten. "Maar het is Nederland die tegen Godett en tegen de FOL blijft vechten", aldus Godett.