DEN HAAG - Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken heeft donderdag de Israëlische ambassadeur ontboden om de grote ongerustheid van Nederland uit te spreken over de vele slachtoffers die vallen bij de acties in de Palestijnse gebieden. De bewindsman maakte hiervan donderdagmiddag melding in een verklaring in de Tweede Kamer.

Nederland neemt het Israël in het bijzonder kwalijk dat er beperkingen worden opgelegd aan humanitaire organisaties als het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, aldus Van Aartsen. Hij noemt dit "dodelijke beperkingen."

Doden

"Het is bovendien onaanvaardbaar dat doden dagenlang in huizen blijven liggen, gewonden niet worden verzorgd en mensen niet over voldoende voedsel en water kunnen beschikken", aldus de minister. Van Aartsen beklaagde zich daarnaast over de beperkingen die Israël oplegt aan pers en diplomaten. Dat er op pers geschoten wordt door Israëlisch militairen, is hem helemaal een doorn in het oog. Van Aartsen benadrukte deze boodschap over te hebben gebracht als 'vriend van Israël'.

/DOSSIERMidden Oosten