PARIJS - De Franse vrouw die deed alsof racisten haar in een trein hadden mishandeld, is maandag door een rechtbank in Cergy-Pointoise, ten noordwesten van Parijs, veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Tegen haar was zes maanden voorwaardelijk geëist.

De 23 jarige vrouw heeft zich officieel schuldig gemaakt aan "de aangifte van een verzonnen gebeurtenis''. Ze moet ook een verplichte psychiatrische behandeling ondergaan en een symbolisch bedrag van 1 euro betalen voor de schade die de Franse spoorwegen door de affaire hebben geleden. Het OM had een boete van 2000 euro geëist.

De vrouw veroorzaakte met haar bewering over de antisemitische aanval midden juli grote commotie in Frankrijk en daarbuiten. Destijds beweerde ze dat zes jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst haar in een trein met messen hadden bedreigd en hakenkruisen op haar lichaam hadden geschilderd.

De vrouw verklaarde dat ze het incident had verzonnen uit behoefte aan erkenning en liefde. Psychiaters die de vrouw hebben onderzocht, zeggen dat ze geen echte stoornis bij haar hebben ontdekt. Wel zou ze vanaf haar kindertijd wel vaker verhalen hebben verzonnen waarin zij een slachtofferrol had.

Het verhaal van de vrouw over het vermeende treinincident leidde tot veel voorbarige reacies. Zo sprak president Chirac in een verklaring van "een schandelijke daad''. Hij had enkele dagen daarvoor de bevolking opgeroepen wakker te worden en de normen en waarden van de Franse republiek te verdedigen tegen racistische en antisemitische daden die het land te schande maken.