AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag twee mannen die in december 2002 twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam hebben gestolen, celstraf opgelegd. De -jarige Octave D. kreeg vier jaar en zes maanden onvoorwaardelijk, de 31-jarige Henk B. kreeg vier jaar onvoorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had zes en vijf jaar geëist.

De werken Zeezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen(1884) werden in de ochtend van 7 december gestolen uit het Van Gogh Museum. De dieven sloegen een gat in het glas met een moker en zijn via dit gat het museum in en uit gegaan. Bij het museum werden later een petje en een muts gevonden met DNA-sporen van de verdachten er in. De mannen zeggen dat iemand de hoofddeksels daar expres heeft achtergelaten als vals bewijs, maar de rechtbank oordeelde anders.

Schadeclaim

De werken zijn nooit teruggevonden en het museum en de Nederlandse Staat dienden een schadeclaim van 1,8 miljoen euro in. De rechtbank wees deze claim maandag af omdat het niet duidelijk is hoeveel de schilderijen nu exact waard zijn. Het museum en de Staat kunnen een vordering bij de burgerlijke rechter indienen.

Op 1 juli verwees de rechtbank de zaak terug naar de onderzoeksrechter. Er was meer onderzoek nodig naar het gat in de ruit. Konden de mannen hier wel door naar binnen en buiten? Op 12 juli concludeerde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat dit mogelijk was.

Niet deskundig

De advocaten van D. en B., B. Ficq en J. Mul, vonden het onderzoek niet deskundig genoeg en wilden dat het opnieuw werd gedaan. De rechtbank liet maandag weten dat zij het op een aantal punten eens is met de kritiek van Ficq en Mul, maar dat de vragen die de rechtbank had gesteld wel voldoende zijn beantwoord door het NFI. De conclusie van het onderzoek luidde dat de mannen door het gat naar binnen en buiten konden, en die conclusie nam de rechtbank over.

"Jullie maken een grote blunder. U bent een toffe rechter, maar u heeft een fout gemaakt," zei B. maandag na de uitspraak. Beide mannen gaan in hoger beroep.