ROTTERDAM - Officier van justitie S. Groen heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam zes jaar cel geëist tegen de 70-jarige M. Y. wegens jarenlang seksueel misbruik van drie van zijn kleindochters.

De zusjes, nu 20, 17 en 12 jaar, waren vaak bij hun grootouders, omdat hun ouders werkten. Ze sliepen daar ook, vaak tussenin bij opa en oma. Op jonge leeftijd begon opa hen te betasten, toen ze wat ouder waren, verkrachtte hij hen. Volgens de meisjes moet hun oma ervan hebben geweten, omdat ze hen hoorde huilen.

Volgens justitie is er geen sprake van een misstap van opa, "gezien de hele lange periode en het veelvuldig misbruik van 1990 tot in 2004". Y. ontkende alles.

Twee kampen

De zaak heeft de in Rotterdam wonende familie in twee kampen verdeeld, constateerde Van Klaveren. Drie meisjes deden aangifte tegen Y. Hun moeder en een tante legden verklaringen af die de door de zusjes gedane aangiften onderschrijven. De tante zegt vroeger ook te zijn misbruikt door haar vader en twee van haar broers. In deed ze aangifte tegen haar broers. Ze zegt nu dat ze die aangifte destijds weer introk onder zware druk van de familie.

De zusjes hebben verklaard dat ook nichtjes en neefjes, die soms nog een luier droegen, door opa werden misbruikt. De overige familieleden ontkennen dit echter. "Een van de schoondochters zei: 'Als ik het niet zie, is het niet gebeurd", gaf officier van justitie Groen als voorbeeld. "Het gaat er in deze zaak om wie betrouwbaar is en wie niet. Maar ik zie echt geen enkel ander motief waarom deze meisjes hun opa zouden beschuldigen." "De aangeefsters hebben heel lang gezwegen uit angst voor de familie en om de familie niet ten schande te maken", aldus Groen.

Geheim adres

De meisjes zijn volgens haar voor het leven getekend door wat hun opa ze heeft aangedaan. "Je mag verwachten dat je juist bij familie veilig bent, maar dat bleek hier niet zo te zijn." Twee van de zusjes verblijven op een geheim adres, uit angst voor hun familie. Ze eisen elk tevens 5000 euro schadevergoeding. De rechtbank doet 9 augustus uitspraak.