DIEVER - Een dodelijke parasiet die wordt overgedragen door teken vormt een bedreiging voor rundvee. De parasiet, die tot nu toe zelden opdook in Nederland, is bij zes koeien in het Drentse Diever aangetroffen. Dat zei dierenarts J. Glas uit die plaats maandag.

De parasiet, Babesia divergens genaamd, is dodelijk voor runderen. Het vee krijgt na besmetting acuut hoge koorts en bloedarmoede. Hierdoor produceren de dieren rode urine en sterven niet veel later.

Reeën

Volgens Glas, die de ziekte in Diever constateerde, kan de parasiet de komende tijd een groot probleem worden. "Bij mijn weten kwam de parasiet vroeger alleen in enkele duingebieden voor. Nu hij ook in de Drentse bosgebieden is opgedoken, kunnen reeën de ziekte snel overdragen. Bovendien besmetten koeien op hun beurt teken."

Maatregelen

Glas pleit ervoor boeren toestemming te geven om de bosjes rond de weilanden te kappen, om verdere besmetting te voorkomen. Het ministerie van LNV treft volgens een woordvoerder voorlopig geen extra maatregelen. Wel zegt het ministerie de ontwikkelingen op de voet te volgen.

Noodvoorraden vaccin

Landbouworganisatie LTO zegt dat de ziekte die de parasiet overbrengt in ons land slechts sporadisch voorkomt. Als er problemen zijn, is dat alleen in de buurt van natuurgebieden. Dat er geen noodvoorraden met een vaccin zijn, ziet LTO niet als een probleem.

In Frankrijk is er een medicijn tegen de dodelijke parasiet op de markt. Omdat Babesia divergens tot nu toe vrijwel nooit voorkwam, is het middel in Nederland niet geregistreerd en daardoor niet verkrijgbaar.