WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt de mogelijkheden om afweerraketten met kernkoppen te gebruiken voor zijn nationale antiraketsysteem. Dat heeft de Washington Post donderdag gemeld.

Met het plan heeft minister Donald Rumsfeld een idee van bijna dertig jaar geleden nieuw leven ingeblazen. Het werd toen afgewezen omdat het technische problemen gaf en politiek onacceptabel was.

Het Pentagon experimenteerde met nucleair geladen afweerraketten in de jaren '50 en '60 en nog even in het midden van de jaren '70. De gedachte aan kernexplosies in de lucht was echter voor velen verontrustend. Bovendien werd verwacht dat ionenwolken en elektromagnetische schokgolven als gevolg van die explosies radar en andere elektronica op de grond zouden storen.

Voorzitter William Schneider van de Wetenschapsraad van Defensie heeft tegen de krant gezegd dat Rumsfeld hem heeft gevraagd de mogelijkheden opnieuw te onderzoeken. Hij benadrukte dat het project nog in het allerprilste stadium is.

De Verenigde Staten besloten eind vorig jaar het ABM-verdrag eenzijdig op te zeggen om een ruimteschild te kunnen bouwen. Dat verdrag stamt uit 1972 en verbiedt de ontwikkeling van zulke afweersystemen. Vooral Rusland en China hebben zich tegen de opzegging van de VS verzet, maar ook andere landen zijn bang dat er een nieuwe wapenwedloop van komt.