PEKING - Een man met een geschiedenis van mentale ziektesheeft in China geprobeerd een Boeing 737 van deluchtvaartmaatschappij Air China te kapen. Dat heeft de Chineseluchtvaartautoriteit gemeld.

Vijftig minuten nadat het toestel vertrok van het vliegveld inPeking op weg naar Changsha in de provincie Hunan, zei de ongeveer-jarige man dat hij het vliegtuig kaapte en naar Zuid-Koreawilde.

Noodlanding

Het vliegtuig maakte een noodlanding in Zhengzhou, in hetcentrum van China. De luchtvaartautoriteit maakte niet bekend hoede man daar is overmeesterd. Duidelijk is wel dat de politie aanboord kon komen en de man heeft aangehouden. Hij zou geen"gevaarlijke voorwerpen" bij zich hebben gehad. Alle 108passagiers hebben het toestel ongedeerd verlaten en de Boeing isvolgens de autoriteiten onbeschadigd.

China heeft een reeks kapingen gehad aan het begin van de jarennegentig. De daders probeerden op die manier veelal naar Taiwan tekomen. Het land trok daarop de veiligheidsmaatregelen aan. Na deaanslagen van 11 september 2001 werden die maatregelen nogmaalsaangescherpt, onder meer door air marshals in te zetten.