AMSTERDAM - De zomer was tot nu toe een graad koeler dan gebruikelijk, met minder zon en vooral meer regen. Dat zegt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) . In juli viel er 180 millimeter regen, tegen 66 millimeter gemiddeld. Toch is de zomer nog niet verloren, omdat het weer nu al weer aantrekt en augustus dus nog lekker warm kan worden.

Het KNMI trekt berekeningen van het begin van deze maand door tot augustus. "Een koele en regenachtige week, waarmee deze maand begon, wordt meestal door nog een koele week gevolgd, maar op langere termijn geldt dat verband niet meer. Ook in deze wisselvallige zomer kan het dus nog alle kanten op," schrijft KNMI-onderzoeker Geert Jan van Oldenborgh.

Het weerinstituut waarschuwt echter tegen hooggespannen verwachtingen. "De kans op een extreem warme augustus, na een normale of iets te koele juli, zijn kleiner dan anders." Het is wel mogelijk. Augustus 1997 was zeer warm terwijl het volgde op een normale juli. De berekeningen van het KNMI wijzen vooralsnog op een 'normale augustus'.

Het doortrekken naar de lange termijn van voorspellingen op de korte termijn is niet altijd trefzeker, geeft het KNMI zelf toe. Het is vooral op de zeer lange termijn, zoals op zes maanden, gelijk aan 'een muntje opgooien'.