ALMELO - De rechtbank in Almelo hoeft het strafproces tegen A. de V. niet over te doen. Dat heeft een speciale zogeheten wrakingskamer donderdag bekendgemaakt. De 34-jarige De V. wordt verdacht van brandstichting bij vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede op 13 mei 2000, met de vuurwerkramp als gevolg.

Raadsman A. Moszkowicz had de rechtbank gewraakt, omdat volgens hem de rechtbank schijn van partijdigheid, ten gunste van het Openbaar Ministerie (OM) over zich had afgeroepen. De wrakingskamer wijst dit verwijt af.

Moszkowicz

Moszkowicz kwam tot zijn conclusie nadat de rechtbank vorige week was ingegaan op het verzoek van officier van justitie H. Stam om De V. naar het Pieter Baancentrum (PBC) in Utrecht te sturen voor een gedragsdeskundige observatie. De V. is slechts mondjesmaat onderzocht door een sociaal-geneeskundige, die aangaf dat meer onderzoek naar de persoonlijkheid van De V. beslist noodzakelijk is.

Volgens Moszkowicz heeft de officier verkeerd gehandeld door zijn requisitoir niet af te sluiten met een strafeis, maar met het verzoek tot opname in het PBC. Stam zei er echter niet bij dat hij de rechtbank verzocht tot aanhouding van de zaak.

Reparatiewetgeving

Dit vroeg rechtbank-president G. Stoové de officier zelf voor aanvang van het pleidooi van Moszkowicz. Volgens de raadsman heeft de rechtbank daarmee reparatiewetgeving toegepast en is er sprake van substantiële vormfouten. De wrakingskamer laat in het midden of er sprake is van vormfouten, maar stelt dat als hier al sprake van zou zijn, dit aan het hof is om dit in een hoger beroep te toetsen.

De uitspraak van de rechtbank houdt in dat De V. nu naar het Pieter Baancentrum gaat. Wanneer de officier van justitie zijn eis tegen De V. bekendmaakt, is nog niet duidelijk.

De V. heeft altijd ontkend iets met de vuurwerkramp te maken te hebben. Op 13 mei 2000 kwamen 22 mensen om het leven, raakten honderden gewond en werd een woonwijk verwoest. De verdachte riskeert maximaal levenslange celstraf.

/DOSSIEREnschede