DHAKA - Tweederde van het Zuid-Aziatische land Bangladesh staat onder water als gevolg van de ernstigste moessonoverlast sinds vijftien jaar. In de hoofdstad Dhaka functioneren de watervoorziening en het rioleringssysteem niet meer als gevolg van de enorme wateroverlast. De watervoorraden zijn besmet omdat rioolbuizen in de stad zijn gescheurd.

De hevige overstromingen in Bangladesh en delen van India en Nepal hebben de afgelopen maand bijna zeshonderd mensen het leven gekost. Miljoenen mensen moesten hun huizen ontvluchten. Velen lijden aan diarree en andere ziekten die door besmet water worden overgebracht. Tienduizenden woningen van bamboe en stro zijn door het water uit de overstromende rivieren meegesleurd.

In Dhaka staat de ambassadewijk en het commerciële centrum 1 meter onder water. De overstromingen hebben de olie- en gaswinning in het straatarme land stilgelegd en ook hebben duizenden kledingfabriekjes de deuren moeten sluiten. Dat betekent een zware slag voor de economie van het land, dat ieder jaar voor 5 miljard dollar aan textiel exporteert.