MARSEILLE - De brandweer in het Zuid-Franse departement Bouches-du-Rhône is bang dat de zondag licht afgezwakte mistral weer aanwakkert. Het blussen van de bosbranden zal daardoor moeilijker worden, vreest zij. De brandweerlieden proberen daarom het vuur onder controle te krijgen voor de wind weer opsteekt.

Meteorologen waarschuwen dat de komende twee dagen nog riskant zullen zijn omdat de temperatuur hoog is en omdat de mistral weer kan gaan opspelen. Daarbij zouden windstoten tot meer dan 80 kilometer per uur mogelijk zijn. Het vuur verplaatste zich zondag aan het begin van de middag met een snelheid van 2 kilometer per uur, meldde de Franse televisie.

2500 hectare verwoest

De branden, die zaterdagmiddag begonnen, hebben inmiddels een gebied van 2500 hectare bos en struikgewas verwoest. Meer dan 1600 brandweerlieden bestrijden de vlammen. Ook zijn er blusvliegtuigen ingezet. Als de wind veel harder wordt, kunnen die hun werk niet meer goed doen. Ongeveer vijftig brandweerlieden zijn tijdens de bestrijding van de brand gewond geraakt. Een is met derdegraads brandwonden in een ziekenhuis opgenomen.

De meesten van de ongeveer 2000 inwoners van Vitrolles, die in de nacht van zaterdag op zondag hun woningen moesten verlaten omdat die door het vuur werden bedreigd, konden zondagochtend weer terug naar huis. De autosnelweg A7 werd zondag tussen Vitrolles en Salon-de-Provence enige tijd afgesloten.

Brandstichting

Het gaat om de eerste grote bosbranden van deze zomer. Het vuur ontstond zaterdagmiddag ten noordwesten van Marseille langs de rand van de snelweg A55 en het verspreidde zich als gevolg van de harde wind zeer snel. De politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting.

Vorig jaar woedden in het achterland van de Côte d'Azur de hevigste bosbranden sinds tientallen jaren. In totaal 20.000 hectare werd daardoor in de as gelegd. De politie zei ervan overtuigd te zijn dat het vuur was aangestoken.