Terwijl vliegtuigen van de luchtmacht non-stop overvliegen en met talloze camera's naar mogelijke terroristen wordt gezocht, begint Boston maandag aan een vier dagen durende politieke spektakelshow: de Democratische Conventie. John Kerry gaat de Amerikanen uitleggen wie hij is.

Kerry heeft in de peilingen een minieme voorsprong op George Bush. Bovendien vindt meer dan de helft van de Amerikanen dat het de verkeerde kant op gaat met hun land - een teken dat zij vinden dat het tijd begint te worden voor een andere president. Dat is gunstig voor Kerry, maar zijn grote nadeel is dat hij nog een relatief onbekende figuur is: een derde van de kiezers zegt niet voldoende over Kerry te weten om een mening over hem te vormen. Deze miljoenen kiezers zijn deze week de doelgroep van Kerry's campagneteam. "Het is een kennismakingsproces", zegt Kerry's woordvoerster Stephanie Cutter.

Strakke regie

De conventie, vol toespraken van Democratische kopstukken en anderen, is strak geregisseerd. Kerry's campagnemedewerkers, die het laatste woord hebben over de inhoud van vrijwel alle toespraken, laten zo min mogelijk aan het toeval over en hopen de juiste combinatie van woorden, beelden en symboliek te hebben gevonden om Kerry zo goed mogelijk aan het Amerikaanse publiek voor te stellen.

Kritiek Bush

De nadruk ligt op Kerry zelf: kritiek op Bush blijft grotendeels achterwege, zeggen Kerry's campagnemedewerkers. Bush werkt zichzelf wel in de nesten, hopen de Democraten, door het aanhoudende geweld in Irak en de nog steeds verre van gezonde economie.

Sprekers

Kerry zelf maakt pas donderdag zijn opwachting op de conventie in Boston, de hoofdstad van zijn thuisstaat Massachussetts. Op de laatste avond van de conventie houdt hij een toespraak waarin hij zijn nominatie voor het presidentschap formeel aanvaart. Dan zijn al tal van sprekers hem voorgegaan, onder wie de oud-presidenten Bill Clinton en Jimmy Carter, zijn echtgenote Theresa Heinz Kerry, dochters Vanessa en Alexandra, running mate John Edwards en de senatoren Ted Kennedy en Hillary Clinton.

Het beeld van Kerry dat moet oprijzen is dat van een man die al decennialang zijn land dient, op verschillende manieren: eerst als vrijwilliger in Vietnam, later als officier van justitie en de afgelopen twintig jaar als senator voor Massachussetts. Jim Rassman, wiens leven Kerry in Vietnam heeft gered, is een van de sprekers. Een ander is oud-senator Max Cleland, die in Vietnam beide benen en een arm verloor.

Middenklasse

Qua beleid werpt Kerry zich op als de presidentskandidaat die wil opkomen voor de middenklasse, "de mensen die dit land hebben opgebouwd", zoals hij zaterdag zei op een campagnebijeenkomst in Sioux City in de staat Iowa. Een belangrijk thema daarbij is outsourcing - het verplaatsen van banen van de VS naar landen waar de lonen lager zijn. Volgens Kerry en Edwards moedigt Bush dat met zijn liberale beleid aan. Zij willen bedrijven belastingvoordelen bieden om in de VS te blijven.

Buitenlandse betrekkingen

Kerry belooft verder de betrekkingen met de rest van de wereld te herstellen. Bush heeft "de meest arrogante, dwaze, roekeloze en ideologische buitenlandse politiek in de moderne geschiedenis" gevoerd, zei Kerry in december. Bush is de bullebak, Kerry presenteert zichzelf als een internationale Mr. Nice Guy, die diplomatie prefereert boven geweld, overlegt met Europa en samenwerkt met de Verenigde Naties. Over Irak houdt hij zich op de vlakte - noodgedwongen, omdat hij zelf in de senaat vóór de oorlog heeft gestemd.