JERUZALEM - Naar verwachting vormen tienduizenden Israëli's zondagavond een menselijke keten om te protesteren tegen de voorgenomen ontruiming van de Gazastrook.

De Israëlische premier Ariel Sharon wil eenzijdig alle kolonisten en militairen uit de bezette Gazastrook terugtrekken en ook vier nederzettingen in het noordelijk deel van de Westelijke Jordaanoever ontmantelen. Dat proces, waartegen onder conservatieve Israëliërs veel verzet heerst, moet eind 2005 zijn afgerond.

90 kilometer

De organisatoren hopen dat de keten zich uitstrekt van de joodse nederzetting Nissanit tot het centrum van Jeruzalem, ongeveer 90 kilometer verder. De keten eindigt bij de Klaagmuur, een van de heiligste plaatsen van het jodendom.

"Israëliërs hebben het recht zich overal in het Bijbelse land te vestigen", aldus een deelneemster. "Als Sharon joden kan verdrijven, kunnen andere landen dat ook." De organisatie hoopt op .000 deelnemers. Onder de deelnemers zullen ook een aantal parlementariërs van Sharons eigen Likud-partij zijn, evenals vertegenwoordigers van diverse oppositiepartijen.