TEHERAN - Een rechtbank in Teheran heeft wegens gebrek aan bewijs een ambtenaar van het Iraanse ministerie van Informatie vrijgesproken van moord op de Iraans-Canadese fotografe Zahra Kazemi. Dat heeft de advocaat van de verdachte zaterdag gemeld.

Kazemi werd vorig jaar gearresteerd omdat ze een gevangenis fotografeerde. Ze overleed in een cel aan de gevolgen van een schedelbasisfractuur. Onderzoek van de regering heeft aangetoond dat ze een harde klap op haar hoofd moet hebben gekregen.

Nobelprijswinnares

Volgens de advocaten die de nabestaanden van Kazemi bijstaan, onder wie Nobelprijswinnares Shirin Ebadi, stond niet de werkelijke dader terecht. Zij denken dat een hogere functionaris de schuldige is, maar dat die uit de wind wordt gehouden.

Omdat er geen daders zijn gevonden, moet de Iraanse regering nu zoengeld betalen aan de familie van Kazemi, zo meldde het Iraanse persbureau IRNA. In Iran is dit compensatiebedrag voor een vrouw omgerekend circa 7500 euro. Dat is de helft minder dan voor een vermoorde man.

Botsing

De zaak heeft geleid tot een grote botsing tussen Canada en Iran, omdat de Iraanse regering weigerde Canadese diplomaten toe te laten. Daarop riep Canada zijn ambassadeur terug uit de islamitische republiek.