DEN HAAG - De ministers van de sociaal-economische zeshoek willen op de begroting van volgend jaar geld vrijmaken voor lastenverlichting. Daar zijn ze het maandag over eens geworden. "Natuurlijk komt er geld voor lastenverlichting", zei LPF-minister Heinsbroek van Economische Zaken na afloop van het overleg.

In de zeshoek hebben naast de premier de bewindslieden van Economische Zaken, Financiën, Sociale Zaken, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid en sinds kort ook die van Onderwijs zitting.

"Geen rooskleurig beeld"

Zijn VVD-collega Hoogervorst (Financiën) liet zich iets voorzichtiger uit. Hij zei dat er in het pakket voorgenomen afspraken "een element van lastenverlichting" zit. Hij wilde niet zeggen of die bij de bedrijven of bij de burgers terecht komt. "Maar ik wil geen rooskleurig beeld schetsen. Volgend jaar wordt een moeilijk jaar, ook qua koopkracht."

1,5 miljard euro bezuinigen

Het kabinet belsoot eerder al om volgend jaar 1,5 miljard euro te bezuinigen om het financieringstekort binnen de perken te houden. Om de lastenverlichting te bekostigen zal er nog meer omgebogen moeten worden.

Volgens Heinsbroek hakken de zeshoekministers dinsdag de knoop door. Ook Hoogervorst zei dat ze "dicht bij een oplossing" zijn.