MARSEILLE - Vanwege bosbranden hebben circa 2000 inwoners van het Zuid-Franse Vitrolles in de nacht van zaterdag op zondag hun huizen moeten verlaten. Het vuur dat delen van het de stad bedreigt, verspreidt zich snel en heeft al 1200 hectare bos in de as gelegd, aldus de politie.

Het gaat om de eerste grote bosbranden van deze zomer. Het vuur ontstond zaterdagmiddag ten noordwesten van Marseille langs de rand van de snelweg A55. Aangewakkerd door een stevige wind, ging het vuur een heuvel op en legde het in enkele uren honderden hectares in de as.

Duizenden brandweerlieden

De autoriteiten hebben circa 1500 brandweerlieden ingezet voor de bestrijding van de brandhaarden. Zij worden ondersteund door blusvliegtuigen en helikopters. Vanuit andere delen van Frankrijk zijn ter versterking nog eens 1500 collega's onderweg.

'Uitzonderlijk brandgevaar'

Bij de bestrijding van het vuur liep een brandweerman ernstige derdegraadsverbrandingen op, meldde de nieuwszender France2. Voor het hele departement Bouches-du-Rhône geldt de komende drie dagen een "uitzonderlijk brandgevaar", wegens het zeer warme weer en de sterke wind, die bosbranden bevorderen.