JERUZALEM - Israëlische veiligheidsfunctionarissen vrezen dat extremistische joden een aanval op de Tempelberg voorbereiden. De diensten bereiden zich voor op meerdere doemscenario's, waaronder een zelfmoordaanslag met een vliegtuig. Dat heeft de Israëlische krant Haaretz zondag gemeld.

De extremisten zouden "doelgericht nadenken" over een terreuraanslag op de Tempelberg, aldus minister van Openbare Veiligheid Tzachi Hanegbi. De rechts-radicale joden zouden door een opzienbarende aanslag het plan voor de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook willen ondermijnen.

Strenge veiligheidsmaatregelen

Bronnen binnen veiligheidsorganisaties vertelden de krant dat veiligheidsmaatregelen rond de Tempelberg zo streng zijn dat extremisten een bijzondere manier moeten vinden om een aanslag uit te voeren.

Veiligheidsdiensten bereiden zich daarom onder meer voor op een aanval met een raket vol explosieven of een aanval met een klein vliegtuigje tijdens een drukbezochte gebedsdienst in de beroemde al-Aqsa moskee. Een andere mogelijkheid is dat militante joden een prominente moslimleider willen vermoorden. De Tempelberg is de op twee na belangrijkste plaats binnen de islam.

Oproep moord Sharon

Extreem-rechtse joden lieten begin juli ook al van zich horen. Fanatieke rabbijnen riepen er toen indirect toe op premier Sharon te doden. Israël verscherpte vervolgens de veiligheidsmaatregelen rond de Israëlische regeringsleider.

Sharon was ooit de lieveling van de joodse kolonisten, maar dat veranderde toen hij begin dit jaar zijn plannen ontvouwde om alle joodse nederzettingen in de Gazastrook voor eind 2005 te verwijderen. Volgens opiniepeilingen steunt de meerderheid van de bevolking wel de ontmanteling van de nederzettingen in de Gazastrook, waar 7500 mensen wonen.