DUBAI - Een groepering die beweert de Europese tak van al-Qaeda te zijn, dreigt Australië en Italië met aanslagen als zij hun troepen niet terugtrekken uit Irak. Het dreigement, ondertekend door de "Islamitische Tawhid Groep, al-Qaeda, Europa", is zaterdag geplaatst op een website.

Volgens de groepering zal zij beide landen aanvallen met "colonnes bomauto's" als niet aan haar eisen wordt voldaan. "Australiërs, als jullie regering weigert zich terug te trekken, zullen we de grond onder jullie voeten doen schudden zoals we in Indonesië hebben gedaan", luidt het bericht. De boodschap aan Italië kwam op hetzelfde neer.

De Australische regering liet zondag weten niet in te gaan op de eisen van de groepering. Minister van Buitenlandse Zaken Downer zei de dreigementen echter wel serieus te nemen.

Eerder deze week had de groepering op soortelijke wijze Bulgarije en Polen gedreigd met aanslagen als zij zich niet uit Irak zouden terugtrekken. Die landen hebben laten weten niet te zullen zwichten voor de druk van terroristen.