DEN HAAG - De situatie in de regio Darfur in Sudan vertoont nog te weinig vooruitgang. Dat zei minister Bot van Buitenlandse Zaken zaterdag na een gesprek met zijn Sudanese collega Ismail. "Er is weliswaar verbetering, maar nog niet voldoende."

Toch denkt Bot dat de tijd nog niet rijp is voor een VN-resolutie met sancties tegen het Afrikaanse land. "Daar schiet je nu niets mee op." De minister verwacht niet dat zo'n resolutie er in zit. VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei vrijdag nog te verwachten dat de Veiligheidsraad een Amerikaanse ontwerpresolutie over Darfur zou aanvaarden.

Vertrouwen

Bot zei dat zijn gesprek met Ismail zijn vertrouwen in de inspanningen van Sudanese kant heeft vergroot, maar dat het land afgerekend wordt op harde resultaten. Hij zal zijn Europese collega's, die maandag onder zijn voorzitterschap bijeenkomen, dan ook zeggen dat een stevige waarschuwing op zijn plaats is. "Als de situatie niet zienderogen verbetert, dan zijn verdere sancties door de internationale gemeenschap bijna zeker."

Geen harde woorden

Ismail vindt al te harde woorden niet op zijn plaats. Hij wijst er op dat zijn land met de Verenigde Naties pas drie weken geleden afspraken heeft gemaakt over onder meer hulpverlening, mensenrechten en veiligheid. Zijn land zal 6000 manschappen naar Darfur sturen en tien militieleden zijn gearresteerd en berecht, zeventien zullen nog volgen.

Ook op het humanitaire vlak is grote vooruitgang geboekt, aldus de minister. Hij stelt dat zijn regering nog altijd de meeste sorghum, een graansoort, naar Darfur stuurt. Vluchtelingen zoeken juist een heenkomen in gebieden waar de regering het voor het zeggen heeft.

Genocide

Het Amerikaanse Congres spreekt van een volkerenmoord in Darfur, maar daar wil Ismail niets van weten. Volgens waarnemers van de Afrikaanse Unie, die dit in een resolutie vastlegde, is er van genocide geen sprake. In Darfur zijn 5000 doden gevallen, stelt de Sudanese regering, de VN repte vrijdag nog van zeker 30.000 maar mogelijk 50.000 doden.

Buitenlandse troepen

Op de suggestie van Britse kant om troepen naar Sudan te sturen, reageerde Ismail licht geïrriteerd. Hij denkt niet dat buitenlandse troepen tot meer in staat zijn in Darfur dan het Sudanese leger. Bovendien zouden de Britten dat aan zijn regering moeten vragen, in plaats van in de pers plannen naar voren te brengen.