GAZA-STAD - Militante Palestijnen hebben zaterdag enkele uren het gouverneurskantoor van Khan Younis in de Gazastrook bezet. Zij eisten dat de Palestijnse leider Yasser Arafat zijn neef Moussa ontslaat als veiligheidschef van de Gazastrook. Ook eisten zij dat de veiligheidsagenten die door de nieuwe chef zijn ontslagen, weer in dienst worden genomen.

Een van de strijders van de Al-Aqsa Martelarenbrigades, die zich Abu Ahmed noemde, zei dat het kantoor was bezet uit protest tegen het ontslag van ruim vijftig veiligheidsagenten door Moussa Arafat. Na ongeveer vijf uren vertrokken de strijders nadat ze van Yasser Arafats Fatah-beweging, waarvan al-Aqsa de gewapende tak is, de toezegging hadden gekregen dat de agenten weer aan het werk konden. Abu Ahmed zei niets meer over het ontslag van de nieuwe veiligheidschef.

Onrust

De Palestijnse president had maandag al de benoeming van zijn impopulaire neef tot veiligheidschef van alle bezette gebieden teruggedraaid na hevige protesten. De voorganger van Moussa, Razik al-Majeida, kreeg de functie waaruit hij twee dagen eerder was ontheven weer terug. Moussa kreeg toen alleen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de Gazastrook. De onrust onder de Palestijnen, die hervormingen eisen en een einde aan het nepotisme en de corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit, nam daardoor echter nauwelijks af.

Bestorming

Eerder op zaterdagmorgen hadden gemaskerde Palestijnse schutters een politiebureau in al-Zawaida, een dorp ten zuiden van Gaza-Stad, in brand gestoken. Zij bestormden het gebouw en dwongen de politiemensen het te verlaten, voordat ze brand stichtten. Al-Aqsa heeft gezegd met deze actie niets te maken te hebben. De beweging noemde het incident een voorbeeld van het onvermogen van de Palestijnse Autoriteit om voor veiligheid en orde te zorgen.

Distantiering

De al-Aqsa Martelarenbrigades op de Westelijke Jordaanoever hebben zich van de gewelddadige protesten van hun groepering in de Gazastrook gedistantieerd. In een verklaring stelde de groepering op de Westelijke Jordaanoever zaterdag dat het oproer in Gaza "deel uitmaakt van een Amerikaans-zionistisch plan van het Witte Huis van Bush, gesteund door de crimineel (de Israëlische premier) Sharon, bedoeld om het Palestijnse leiderschap te isoleren". Al-Aqsa bestaat uit tientallen brigades, verdeeld over de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, die elk hun eigen lokale leider hebben.

Collaborateurs

"Een bende collaborateurs probeert druk uit te oefenen van binnenuit door de nadruk te leggen op corruptie met vertoningen van geweld en brandstichting tegen politiebureaus en gebouwen van de Palestijnse Autoriteit, terwijl ze de bezetting en moorden door de vijand negeren", luidt de verklaring van al-Aqsa op de Westelijke Jordaanoever.