KABUL - De Afghaanse interim-regering is in de zuidelijke provincie Helmand begonnen met het vernietigen van de papavervelden. Dat heeft het islamitische persbureau AIP donderdag bekendgemaakt.

Bekijk video

Een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Helmand zei dat de werkzaamheden in die provincie woensdag zijn begonnen. Hij liet weten dat alle papavervelden in het land worden verwoest. Ook in de provincies Nangarhar in het oosten en Uruzgan in het midden van het land is inmiddels een begin gemaakt met het vernietigen van de papaver. Uit papaver wordt opium gewonnen, de grondstof voor heroïne.

De Afghaanse interim-regering geeft papavertelers een hogere vergoeding voor de vernietiging van hun oogst dan aanvankelijk de bedoeling was. Ze hoopt daarmee tegemoet te komen aan de bezwaren van veel telers die het eerder geboden bedrag van 250 dollar per vierkante meter (acre) te laag vonden. Volgens het Afghaanse persbureau AIP is het bedrag met 100 dollar verhoogd.

Eind februari bleek dat Afghanistan de papaverteelt weer op grote schaal heeft opgepakt. Die was tijdens het Talibanbewind officieel verboden, hoewel de Taliban uit winstoogmerk ook toen papaver bleven verbouwen. De Afghaanse interim-regering nam het verbod over.

VN-medewerker vermoord

In Kabul maakte de VN bekend dat één van haar medewerkers is vermoord. Een Afghaanse medewerker van de voedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties is woensdag in zijn slaapkamer in zijn woonplaats Mazar-i-Sharif door drie onbekenden doodgeschoten.

Het motief voor de moord is niet bekend. De laatste tijd zijn diverse VN-medewerkers gedood die in het noorden van het land werkzaam zijn.