MANILLA - Internationale politie- en inlichtingendiensten hebben een lijst opgesteld van mensen die ervan worden verdacht lid te zijn van het terroristische netwerk al-Qaeda. Op de lijst staan de namen van ongeveer 180 verdachten.

Dat heeft de chef van de Filipijnse immigratiedienst, Andrea Domingo, donderdag gezegd. Ze zei dat politiediensten en andere instanties hebben samengewerkt bij het opstellen van de lijst. Ook de Amerikaanse recherchedienst FBI was betrokken bij de inventarisatie.

Onder de verdachten zijn ongeveer dertig aanhangers van de militante moslimgroepering Jemaah Islamiah, die haar basis heeft in het zuidoosten van Azië. Domingo zei dat de Filipijnse regering alles doet om te voorkomen dat leden van al-Qaeda het land binnenkomen. Volgens inlichtingendiensten proberen strijders van al-Qaeda, die uit Afghanistan zijn gevlucht, uit te wijken naar de Filipijnen.

Het Filipijnse leger werkt samen met Amerikaanse militairen bij het bestrijden van de rebellengroepering Abu Sayyaf. De guerrillabeweging heeft haar basis in het zuiden van de Filipijnen en wordt ervan verdacht banden te hebben met al-Qaeda.