CAPE CANAVERAL - De deelnemende landen in het internationaal ruimtestation ISS hebben vrijdag een overeenkomst bereikt over de toekomst van het zwevende laboratorium. Uiteindelijk zullen minder astronauten het ISS bemannen en is er ook minder ruimte voor wetenschappelijk onderzoek dan oorspronkelijk was gepland.

Dat heeft een functionaris van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vrijdag bekendgemaakt. De Amerikanen willen zich meer richten op onderzoek van de maan en Mars, wat ten koste gaat van investeringen in het ISS. Zo nemen de Verenigde Staten in 2010 hun space shuttles, nodig voor de bouw van het ISS, uit dienst.

Steun

De ruimtevaartorganisaties van West-Europa, Rusland, Canada en Japan gaven unaniem steun aan het voorstel van de Amerikanen. In ruil voor het akkoord, bereikt tijdens overleg op het complex van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk, zullen de Amerikanen de komende jaren wel een aantal onderzoeksmodules van andere deelnemende landen naar het ISS brengen. Daaronder is de module Columbus van de ESA.

Kuipers

Het eerste deel van het ISS werd in 1998 in een baan om de aarde gebracht. De eerste bewoners betrokken het station in 2000. In 2009 moet het ISS permanent ruimte bieden aan vier astronauten. Momenteel bemannen twee ruimtereizigers, de Rus Gennadi Padalka en de Amerikaan Michael Fincke voor een half jaar het station. De Nederlander André Kuipers bracht in april negen dagen door aan boord van het ISS.