CRAWFORD - Videobanden van al-Qaeda bevestigen de "kwade intenties" van het netwerk van Osama bin Laden, aldus een woordvoerder van het Witte Huis maandag. De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft in Afghanistan de hand weten te leggen op 64 videotapes van al-Qaeda.

"Dit komt overeen met alles wat we al weten over al-Qaeda, haar methodes en aspiraties", aldus zegsman Mike Anton. Volgens hem ondersteunen de banden de noodzaak van de "oorlog tegen het terrorisme". De autoriteiten hebben nog niet de complete set banden kunnen aanschouwen. Het materiaal dateert bijna allemaal van voor de aanslagen van 11 september.

Ontwikkeling explosieven

Op het beeldmateriaal, dat een periode van meer dan tien jaar beslaat, is onder meer te zien hoe met dodelijke stoffen wordt geëxperimenteerd op honden. Verder zijn er beelden van gevechtstrainingen, worden moordaanslagen geoefend en zijn er voorbeelden van het ontwikkelen van explosieven.

Volgens een Amerikaanse functionaris maken de beelden duidelijk dat al-Qaeda streeft naar het bezit van biologische en chemische wapens, maar bevat het materiaal weinig nieuws. "Het is feitelijk niet meer dan een visuele representatie van wat hoge Amerikaanse functionarissen de afgelopen jaren hebben gezegd", aldus de functionaris.

CNN toonde zondag voor het eerst delen van de videobanden. De correspondent van de zender in de Afghaanse hoofdstad Kabul kreeg de banden naar eigen zeggen van een "contact", dat al eerder informatie aan de zender had doorgespeeld. Voor het materiaal zou niet zijn betaald. Volgens CNN maakten de 64 banden deel uit van een totale collectie van meer dan tweehonderd banden.