MOSTAR - In de Zuid-Bosnische stad Mostar is vrijdag de wereldberoemde brug over de rivier Neretva onder grote internationale belangstelling heropend. De Stari Most (Oude Brug) werd in november 1993 tijdens de oorlog verwoest door Bosnisch-Kroatische eenheden.

De Bosnische president Sulejman Tihic verrichtte de feestelijke opening, die werd bijgewoond door staatshoofden, politici en hoogwaardigheidsbekleders zoals de Britse prins Charles. "Dit is een overwinning voor Bosnië en de multi-etnische en multiculturele staat", zei Tihic.

Verzoening en solidariteit

De Verenigde Naties hoopt dat de herstelde brug symbool staat voor verzoening en solidariteit. Nederland nam een deel van de bouwkosten van 11 miljoen euro voor zijn rekening. Bij de opening was minister van Buitenlandse Zaken Bot aanwezig. Hij riep eerder op de dag op tot verzoening.

Het feest werd opgeluisterd door tweeduizend dansers en muzikanten. De ceremonie begon met vuurwerk. De opening werd rechtstreeks op de televisie in Bosnië en Montenegro uitgezonden. Circa 2500 agenten en militairen van de vredesmacht SFOR zorgden voor de veiligheid.

Ottomaanse heerschappij

De Turkse architect Mimar Hajruddin bouwde de Stari Most tussen en 1566 toen het gebied onder Ottomaanse heerschappij viel. De meter brede en bijna 30 meter lange brug was eeuwenlang een trekpleister op de Balkan. De stad Mostar ontleent zelfs haar naam aan de oeververbinding.

De Unesco riep in 1998 op tot herstel van de Stari Most. Voor de herbouw werden de resten van de oude brug uit het water gevist en gerestaureerd. Verder is vooral gebruik gemaakt van plaatselijke materialen en bouwtechnieken. De brug verbindt het moslimdeel van de stad met het Kroatische deel.