VELSEN - De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft vrijdagavond een bom uit de Tweede Wereldoorlog in Velsen onschadelijk gemaakt. Het ging om een 250 ponder met 50 kilo springstof, die donderdag tijdens baggerwerkzaamheden tussen de Tweede en Derde Rijksbinnenhaven in de plaats werd aangetroffen.

De bom werd na de vondst aan land gebracht, waar hij is gedemonteerd. De EOD had de klus omstreeks 20.30 uur geklaard. Tijdens de demontage waren in een straal van 500 meter voorzorgsmaatregelen van kracht. Zo voer de veerpont tussen 19.00 en 21.00 uur niet. Daarnaast was het scheepvaartverkeer stilgelegd en moest het vliegverkeer boven Velsen-Noord worden omgeleid.

Ook werden verschillende wegen afgesloten voor alle verkeer tijdens de voorbereidingen en de demontage zelf. Verder waren de bedrijfsactiviteiten in de directe omgeving, waaronder op een van de havenkades waarop vracht gelost wordt, stilgelegd. De bom is volgens een woordvoerder van de gemeente Velsen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden gegooid. De 250 ponder was van Engelse makelij.