DUBAI - Een Iraakse groepering heeft een Egyptische diplomaat gegijzeld. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera vrijdag. De gijzelnemers eisen dat Egypte niet gaat samenwerken met de Amerikaanse strijdkrachten in Irak. De Egyptische ambassade in de Iraakse hoofdstad bevestigde de ontvoering.

"De groep zei dat de ontvoering een reactie was op commentaar van de Egyptische premier Ahmed Nazif, dat Egypte bereid is zijn ervaring op veiligheidsgebied ter beschikking te stellen aan de Iraakse interim-regering", aldus een video getoond op al-Jazeera.

Volgens het station is de ontvoerde diplomaat Mohammed Mamdouh Qutb, de derde man van de ambassade in Bagdad. In een video is hij samen met zes gijzelnemers te zien. "De gijzelaar zegt in de tape dat de Egyptische ambassade niet samenwerkt met het Amerikaanse leger en het Iraakse volk zou moeten helpen bij de wederopbouw", aldus al-Jazeera.

Sinds april zijn tientallen buitenlanders ontvoerd in Irak. De kidnappers eisen doorgaans het vertrek van de Amerikaanse militairen en buitenlandse arbeiders en de vrijlating van gevangenen. Een groep geheten de Zwarte Banieren houdt drie Indiërs, drie Kenianen en een Egyptenaar vast en dreigt de zeven mannen te onthoofden.