ARNHEM - De 37-jarige Syriër Gaffar H. uit Beek-Ubbergen die is aangehouden wegens terreurdreiging tegen de Vierdaagse in Nijmegen, is sinds vrijdag weer op vrije voeten. De rechter-commissaris in Arnhem vond dat er te weinig ernstige verdenking tegen de man was om hem voor tien dagen in bewaring te stellen. Het Openbaar Ministerie heeft beroep aangetekend tegen het besluit.

De man werd dinsdag aangehouden toen de politie Gelderland-Zuid de donderdag daarvoor informatie ontving over een ophanden zijnde gewelddadige actie tegen militaire deelnemers aan de Vierdaagse. Die ging dinsdag van start. Een team van 270 rechercheurs en vier officieren van justitie werd geformeerd. Het onderzoek leidde tot de aanhouding van twee verdachten: de Syriër en de 33-jarige Libanees Khalid M..

Uitzetting

De laatste zit in vreemdelingenbewaring en wordt het land uitgezet, omdat hij illegaal in Nederland is. De Libanees zou volgens zijn advocaat zijn benaderd een bom te gooien naar wandelende Amerikaanse militairen. Daarop is de man naar de politie gegaan om dit te melden, maar hij werd ook aangehouden.

Officier van justitie B. Steensma verklaarde vrijdag tijdens een persconferentie dat het onderzoek naar de dreiging doorgaat en de Syriër en Libanees verdachten blijven. H. werd al verdacht van voorbereidende handelingen voor moord, maar wordt er nu ook van verdacht lid te zijn van een criminele organisatie. Over de aard van de organisatie wilde de officier niets zeggen. De Libanees wordt alleen verdacht van voorbereidende handelingen voor moord.

Paniek zaaien

Voor de officier is ook nog steeds niet duidelijk of de verdachten nu alleen paniek wilden zaaien, of dat ze ook daadwerkelijk een terreurdaad wilden plegen. Beide opties worden daarom onderzocht.

Advocaat J. Gerrits van de Syriër vindt dat alle grenzen van fatsoen zijn overschreden "en het gezin door de politie en het openbaar ministerie veel onnodig leed is berokkend". Gaffar en zijn advocaat willen de komende dagen bekijken of schadevergoeding mogelijk is.