HEBRON/RAMALLAH - Israëlische troepen hebben in de nacht van woensdag op donderdag 24 Palestijnse dorpen op de Westelijke Jordaanoever verlaten. Dat berichtte het Israëlisch leger donderdag. Elders op de Westelijke Jordaanoever viel het leger weer twee andere plaatsen binnen. Tientallen Palestijnen die in het vluchtelingenkamp Jenin zijn omsingeld door het Israëlische leger, hebben in de nacht van woensdag op donderdag VN-secretaris-generaal Kofi Annan om hulp gevraagd.

Tientallen tanks en pantserwagens trokken Bir Zeit, ten noorden van Ramallah, en Daharyeh, nabij Hebron, binnen. Israëlische soldaten hebben in Bir Zeit het Palestijnse politiebureau en het kantoor van de Palestijnse veiligheidsdiensten bezet. In Daharyeh werd geschoten.

De nieuwe Israëlische inval komt uren voor de aankomst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell in Israël. VS, EU, Rusland en de VN hadden de joodse staat woensdag juist opgeroepen zich terug te trekken uit bezet Palestijns gebied.

Noodkreet

Volgens de in het vluchtelingenkamp Jenin ingesloten Palestijnen heeft het Israëlische leger hun aanbod om zich over te geven, afgewezen. Zij horen de Israëlische bulldozers naderen die Palestijnse huizen vernielen, met de gedode Arabieren nog erin.

De ingesloten groep, zo'n vijftig mensen, vraagt in haar oproep aan de wereld "zo snel mogelijk in te grijpen voordat de Israëlische troepen ons allemaal vermoorden". Een van de ingesloten Palestijnen zegt dat de Israëli's dreigen de groep levend te begraven.

Volgens het Arabische tv-station al-Jazeera heeft het Rode Kruis van het Israëlische leger de verzekering gekregen dat de Palestijnen niet worden gedood als zij zich overgeven. Iedereen die de wapens neerlegt, wordt met respect behandeld, aldus een woordvoerster.

Hezbollah biedt deal aan

De chef van Hezbollah, Hassan Nasrallah, heeft Israël in de nacht van woensdag op donderdag een deal aangeboden. De leider van de radicaal-islamitische beweging is bereid een gevangen Israëlische soldaat vrij te laten. In ruil daarvoor moet het leger van de joodse staat het leven sparen van een groep Palestijnse strijders die in het vluchtelingenkamp Jenin wordt belaagd.

Hezbollah houdt de Israëli sinds oktober 2000 vast. Volgens de islamitisch beweging is kolonel Elhanan Tannenbaum een spion van de Israëlische geheime dienst Mossad die probeerde in Libanon een Hezbollah-lid te ronselen. Volgens Israël daarentegen is Tannenbaum een zakenman die niets met de Mossad te maken heeft.

Hamas

Hamas eist de verantwoordelijkheid op voor een groot aantal aanslagen, waaronder die van woensdag bij de havenstad Haifa waardoor negen mensen omkwamen. Israël zegt twee leiders van de Palestijnse Fatah, de organisatie van Yasser Arafat, en van de Islamitische Jihad gevangen te hebben genomen.

De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, biedt Israël aan de gevangen Israëlische reserve-officier kolonel Elhanan Tannenbaum vrij te laten. In ruil moet de joodse staat het leven sparen van de Palestijnse strijders die Israël in het vluchtelingenkamp Jenin belaagt. Volgens de islamitisch beweging is de kolonel een spion van de Israëlische geheime dienst Mossad, maar volgens Israël is hij een zakenman.

/DOSSIERMidden-Oosten