NIJMEGEN - De gladiolen zijn vrijdagmiddag in Nijmegen niet aan te slepen tijdens de intocht van de 88ste Vierdaagse. Elke wandelaar die via de 'Via Gladiola' de stad binnenloopt, heeft minimaal één exemplaar van de langwerpige bloem in de hand. Sommige wandelaars dragen meerdere bossen mee en lijden zichtbaar onder het extra gewicht. De aanmoedigingen van de tienduizenden toeschouwers doen een hoop goed.

"De wandelaars trekken op vrijdag altijd op vleugels Nijmegen binnen", aldus W. Jansen, marsleider van de Vierdaagse. De laatste etappe liet in het verleden inderdaad altijd een gering aantal uitvallers zien. Toch is de opluchting bij veel wandelaars groot als de finish aan de Wedren eenmaal is bereikt. Na afmelding ontvangen de lopers een Vierdaagsekruisje. Deelnemers die minder dan de vereiste afstand hebben gelopen, krijgen een diploma.

Een wandelaarster uit Tiel laat trots haar diploma zien. "Volgens de regels moet ik de veertig kilometer lopen, maar ik vind dertig meer dan genoeg." Het papier verdwijnt thuis in een map waarin inmiddels al acht diploma's zitten. "Ik heb alleen de eerste ingelijst", zegt de wandelaarster.

Gezelligheid

Een deelneemster uit Prinsenbeek zit op een trapje uit te puffen. Om haar nek hangt een bordje met 'tien keer'. "De Vierdaagse is een stuk drukker geworden. Op sommige stukken trap je elkaar haast op de hielen. Maar wat echt telt is de gezelligheid." Een wandelaar uit Wijchen valt haar bij. "De sfeer was weer fantastisch, ondanks de regenbuien." Volgens deze deelnemer was de afgelopen Vierdaagse door de weersomstandigheden de zwaarste van de afgelopen jaren.

Het Rode Kruis kan daarover meepraten. De hulporganisatie moest alle zeilen bijzetten om de wandelaars op de been te houden. Het Rode Kruis verrichtte in vier dagen tijd 3847 blaarbehandelingen en 1382 andere behandelingen. De 340 vrijwilligers gebruikten daarbij 18 kilometer leukoplast, 26 duizend gaascompressen, 23.400 blarenprikkers, 35 liter jodium en 8700 paar handschoenen.

Eindstreep

Bijna 40.000 wandelaars halen eindstreep Naar de laatste schattingen hebben 39.711 wandelaars de Nijmeegse Vierdaagse uitgelopen. Op de laatste wandeldag hielden lopers het voor gezien. Van de 44.638 wandelaars die dinsdag begonnen, vielen er in totaal 4927 uit. Dat is een recordaantal.

Onder de afhakers waren veel mensen die voor de eerste keer aan de Vierdaagse deelnamen. Volgens de organisatie is daarmee het bewijs geleverd dat de Vierdaagse bij uitstek een prestatietocht is.

De politie kan niet zeggen hoeveel mensen er vrijdag naar de intocht zijn komen kijken. Volgens een politievoorlichtster is het één groot feest in de binnenstad. Incidenten hebben zich nog niet voorgedaan. Vrijdagavond komen ook de Vierdaagsefeesten in Nijmegen tot een einde.