HENGELO – De Allochtone Vrouwentelefoon in Hengelo wordt overspoeld met telefoontjes van meisjes die bang zijn te worden uitgehuwelijkt. Die angst neemt in de vakantiemaanden enorm toe, omdat de allochtone vrouwen vaak tijdens een reisje naar hun moederland aan hun aanstaande man worden voorgesteld. Dat bevestigen ook Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling, en Vrouwenopvang Rotterdam.

Volgens coördinator Hikmet Hoogstrate van de Allochtone Vrouwentelefoon krijgen de medewerkers van de hulpdienst vanaf eind mei dagelijks telefoontjes over het onderwerp 'uithuwelijken'. Vrouwen - bijvoorbeeld afkomstig uit Turkije, Marokko, Irak of Afghanistan – bellen, omdat ze bang zijn tijdens hun vakantie onder druk van hun ouders in het huwelijk te moeten treden met een man die door familieleden is uitgekozen.

Taboe

"Soms wordt daar openlijk over gesproken in een gezin. Andere families doen er heel geheimzinnig over. Daar heerst nog een taboe op dit onderwerp", zegt Hoogstrate. De coördinator kan niet ingaan op de inhoud van de gesprekken. "Wij bieden een luisterend oor en proberen mee te denken met de meisjes", stelt ze.

Medewerkers van de Vrouwenopvang Rotterdam, die opvang en hulpverlening biedt aan allochtone vrouwen, organiseerden de afgelopen maanden verschillende workshops over uithuwelijken. Bij de hulpinstelling komen volgens een woordvoerster regelmatig vrouwen binnen die op de vlucht slaan voor het aanstaande huwelijk.

"Ze gaan een maand voor de huwelijksvakantie weg van huis en kloppen bij ons aan. Zo ontlopen ze de trouwerij", stelt de woordvoerster. "De vrouwen willen niet met de man trouwen die de familie heeft gekozen en zijn bang voor een vreselijk huwelijk. Soms hebben ze zelf al een andere partner gekozen."

In de landelijke politiek gaan al langer stemmen op om uithuwelijken strenger aan te pakken. Zeker de gevallen waar een vrouw gedwongen wordt in het huwelijk te treden met een man die is uitgekozen door de familie. Omdat de Allochtone Vrouwentelefoon de bellers wil helpen, geeft Hoogstrate geen informatie over de ernst van de situatie waarin de vrouwen zich bevinden.