AMSTERDAM - Tegen twee vrouwen die vorige maand minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie zouden hebben besmeurd, is vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam vier weken gevangenisstraf geëist. De officier van justitie vroeg de politierechter daarvan twee weken voorwaardelijk op te leggen met een proeftijd van twee jaar.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De vrouwen zijn zelf niet aanwezig bij de zitting. Ze hebben tot nu toe ook geweigerd hun identiteit prijs te geven. Bij een eerdere zitting waren ze nog wel aanwezig, hoewel ze ook toen op vrije voeten waren. De vrouwen hebben al ruim twee weken voor de kwestie in voorarrest vastgezeten.

Een tussentijdse vrijlating door de rechter-commissaris leidde vorige maand tot veel ophef. De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) moesten zich voor het ketchupincident verantwoorden in de Tweede Kamer.

Voor het begin van de zitting werden vrijdag vijf actievoerders gearresteerd. Ze spoten voor de rechtbank in Amsterdam met ketchup en mayonaise in het rond.